FAQ – Svar på vanlige spørsmål

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om selskapet, våre produkter, belysningsplanlegging og enkelte.

Spørsmålene er sortert etter kategori, men du kan også søke i søkefeltet øverst til høyre på siden.

Hvis du ikke finner svar på spørsmålet ditt, kan du alltid bruke vårt skjema for kundestøtte. Skriv ned spørsmålet og e-postadressen din, så forsøker vi å svare så raskt som mulig, oftest samme eller påfølgende dag.

Trenger du svar raskere? Ring vårt sentralbord på +46 (0)36-290 60 00.

Merk!

De svarene du finner i disse vanlige spørsmålene skal kun sees på som veiledende. Ta alltid kontakt med en elektroinstallatør for hjelpe med alle typer installasjoner.

Vi tar forbehold om eventuelle feilaktigheter og forbeholder oss retten til å utføre endringer.


Hovedkontoret vårt ligger i Bankeryd, et lite stykke utenfor Jönköping, på adressen Tallvägen 5, 564 35 Bankeryd. Vi har også salgskontor i Mölndal på Göteborgsvägen 91 samt i Spånga på adressen Fagerstagatan 4. Se Om oss/Kontakt oss for mer informasjon.
Vi er på plass mandag-fredag 07.30-16.30, fredager 07.30-16.00. Vi stenger i lunsjen 12.00-12:45 Røde dager holder vi stengt.
Hide-a-lite er ikke et eget selskap men et varemerke. Elektro Elco AB er bedriften som eier varemerket Hide-a-lite. Les mer om Elektro Elco AB på http://www.elco.se
Lumen (lm) betyr lysflyt og er en målestokk på hvor mye lys en lyskilde avgir i alle retninger.
Candela er et mål på intensiteten (lysstyrken) i en bestemt retning (vinkel). En candela er like mye lys som et stearinlys avgir i en bestemt retning målt på en meters avstand.
Lumen er et mål på hvor mye lys en lyskilde produserer og avgir i alle retninger, mens candela er et mål på styrken lyset avgir i den angitte vinkelen.
Lysmengde er den lysstrålingen som en lyskilde avgir samlet i alle retninger. Enheten er lm (Lumen).
Lysstyrken viser styrken på lysstrålingen som en lyskilde avgir i en spesifisert retning. Reduseres vinkelen øker styrken og omvendt. Enheten er cd (Candela).
Belysningsstyrke er den lysflyten som treffer alle kvadratmeter av en belyst overflate. Måles i lux. Belysningsstyrken er et mengdebegrep som er enkelt å måle med en luxmåler.

Effekt angir lyskildens energiforbruk men sier ingenting om lysmengden den produserer. Angis i W (Watt).

Effekt i Watt (W) angir den energien som lyskilden benytter per tidsenhet. For lysrør, andre damplamper, lavvolthalogenlamper og LED kommer omformerens egenforbruk/tap i tillegg. Den sammenlagte effekten kalles da systemeffekt.

Lysutbytte er et effektivitetsmål og beskriver hvor mye lys som produseres for hver brukt Watt, og dermed også et mål på hvor økonomisk lyskilden er. Angis i lm/W (Lumen/Watt).
Effekt i Watt (W) angir den energien som lyskilden benytter per tidsenhet. Watt er det samme som summen av Volt ganger Ampere.

LED (Light Emitting Diode) eller lysdioder er en relativt ny lyskilde på markedet, men selve teknikken er gammel. Den ble oppdaget allerede i starten av 1900-tallet, rett etter at Edison hadde funnet opp glødelampen, men da forstod man ikke betydningen av den. På 60-tallet begynte man å benytte de røde diodene, men det var først på 2000-tallet at vi for alvor begynte å benytte de som lyskilder. Lysdiodene inneholder ingen glødetråd, gass, glasspære eller bevegelige deler i motsetning til andre lyskilder.

Lysdioden inneholder en spesiell halvleder som avgir lys når det føres strøm igjennom dioden.

Avhengig av hvilke grunnstoff som er inkludert i halvlederen så vil den lyse i forskjellige farger, rødt, grønt, gult, ultrafiolett, blå. Som beskyttelse mot utvendig påvirkning og for at den skal kunne kobles til strøm, så plasseres dioden i en innkapsling som gir en utstrålningsvinkel på 140-180 grader.

Det hvite lyset skapes med en fosforteknikk som er lik den som benyttes i lysrør. En blå eller ultrafiolett diode utstyres med et gult eller oransje lyspulver (fosfor) som omdanner en del av strålingen til et gult lys, slik at resultatet blir ett hvitt lys.

De er små, utvikler lite varme, er ekstremt energieffektive samtidig som de har en overlegen levetid. I tillegg er LED helt fri for kvikksølv og andre tungmetaller og er derfor uten tvil den mest miljøvennlige og sikre lyskilden vi har i dag. LED-belysning er svært energieffektiv sammenlignet med tradisjonell belysning, og den krever lite vedlikehold.

LED kan spare opp til 85 % av energiforbruket sammenlignet med glødepærer og 50 % sammenlignet med kompaktlysrør (lavenergi).

LED har samtidig en levetid som er 4-40 ganger lengre enn tradisjonelle lyskilder, noe som innebærer at færre lyskilder må gjenvinnes og det er mindre behov for vanskelige og kostbare skift av lyskilder.

LED skaper nye muligheter for lyssetting og du kan plassere lyset der du har mest behov for det. Små armaturer med lav effekt gir store designmessige fordeler, og gjør at man kan plassere lyset på steder der det tidligere var vanskelig å gjøre det, som f.eks. i vindusnisjer og på steder med begrenset tilgjengelighet.

LED starter med full effekt og de er rette å regulere lysstyrken på slik at du kan styre lyset akkurat som du vil ha det for anledningen eller sinnsstemningen din. Levetiden påvirkes heller ikke i negativ forstand av at de slås av og på. LED påvirkes ikke av ristinger og vibrasjoner da de ikke inneholder noen glødetråd eller deler som kan gå i stykker.

LED-lyset er nesten helt fritt for UV- og IR-stråling.

Ja, spesielt ved bruken. LED benytter betydelig mindre energi enn konvensjonelle lyskilder og besparelsen kan være opp til 80-90 %. Den inneholder ingen kvikksølv og har liten miljømessig påvirkning ved produksjon.

LED-lyskilder regnes som elektronikk, og skal derfor leveres inn til gjenvinning som elektroavfall!

Det meste i en LED-lampe eller -armatur kan gjenvinnes, og de inneholder ikke kvikksølv eller andre tungmetaller som de fleste andre lyskilder.

LED er dyrere i innkjøp, men hvis du tar med kostnadene for vedlikehold (bytte av lyskilde) og drift (energiforbruket) og sammenligner det med tradisjonelle lyskilder, så lønner det seg ganske fort å investere i LED.

Sammenlignet med nettspenningshalogen så vil investeringen betale seg inn på bare et par år i et vanlig bolighus, og deretter vil den fortsette innsparingen i løpet av de årene lyskildene fungerer.

LED kan spare opp til 85 % av energiforbruket sammenlignet med glødepærer, og 50 % sammenlignet med lavenergilamper (kompaktlysrør) samtidig som den har 4-40 ganger så lang levetid.

Ja, det stemmer, men bare hvis elektronikken som er en del av lyskilden ikke er rett skjermet. Dette er spesielt vanlig på LED-lyskilder som kan dimmes, siden de også inneholder styringselektronikk som krever en ekstra god skjerming.

Hvis de oppfyller de kravene som regelverket og standardene angir for en CE-merking, så skal det ikke være noen problemer. Alle våre produkter er testet for å kunne oppfylle kravene til en såkalt elektromekanisk kompatibilitet (EMC) for å garantere at de ikke forstyrrer det elektriske nettet eller radiosignaler.

En god skjerming er kostbar og tar plass, så dette er noe det er viktig å tenke på når produkter fra forskjellige produsenter sammenlignes.

En LED-lampe er en komplett erstatningslyskilde for tradisjonelle glødelamper, halogenlamper og kompaktlysrør med standardsokkel, f.eks. E27, E14 og GU10. Lyskildene etterligner form og utseende til de lampene som erstattes, og har en innebygget omformer.

Levetiden varierer fra produsent til produsent og lampetype til lampetype, men den er normalt mellom 15 000 - 35 000 timer, og angis som en gjennomsnittstid. Dette innebærer at opp til 50 % av lyskildene har slukket (B50) og at de resterende lyskildene lyser med minst 70 % av det opprinnelige lyset (L70). Disse beregningene forutsetter at de da befinner seg i en romtemperatur på 25 grader.

En LED-armatur er en komplett armatur (enhet) som kan kobles til strømnettet ved hjelp av en integrert eller separat driver (konverter, driver, strømforsyning). I tillegg til armaturhuset så inneholder den en LED-modul, reflektor og/eller linse samt en kjøleribbe som avleder varmen fra diodene. Driveren avgjør normalt om armaturen kan lysreguleres (dimmes) eller ikke.

Levetiden varierer ut fra produsent og armaturtype, og den angis ofte som nominell levetid der det angis antallet timer med bruk hvor minst 70 % av det opprinnelige lyset er tilstede (L70) og når bare 10% av armaturene har helt sluttet å fungere (B10).

Våre produkter selges via grossister og butikker i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Se forhandler-fanen for å finne mer informasjon.
Når du velger driver, må du tenke på hvor mange armaturer du skal benytte, og om du vil dimme eller ikke. Våre armaturer i 12-serien drives av 350mA. I driverens spesifikasjoner står det hvor mye den kan belastes med, og om den er dimbar.
Konverteren skal plasseres på et ventilert sted og ikke i isolasjon eller andre steder hvor den kan bli varmere enn normalt. Den totale ledningslengden i en installasjon med konstantstrømdioder (350/700mA) kan være opptil 30–40m.
Både halogen- og LED-installasjoner krever forarbeid, fremfor alt i isolerte tak hvor det skal monteres beskyttelsesboks. Ettersom installasjonsprosedyren kan være forskjellig, må du alltid snakke med en elektriker, for eksempel om kabelføring.

Utendørsarmaturer kan med fordel styres via trådløse fjern- og veggkontroller, for eksempel vårt hagesett med trådløs styring fra Teleco, 7985197.

Kontakt elektriker for all hjelp med installasjon av belysning.

Hvis konverteren du har kjøpt ikke er dimbar, må du bytte den. Velg en konverter som er dimbar i henhold til den belastningen du har, og hvordan lampene skal drives.

I ditt tilfelle, trenger du en konverter på 350mA og som klarer 4 * 1,2W = 4,8W.

Lyssetting handler for oss om å fremheve rommet og tilpasse lyset til overflater der det er behov for det. Vi har laget en hurtigveiledning for å gjøre det enkelt å finne ut omtrent hvor mange armaturer du trenger for å få et godt allmennlys. Beregningene skal betraktes som veiledende. Ved renovering/nybygging kan det være lurt å tenke gjennom punktene nedenfor, slik at du kan planlegge belysningen på best mulig måte.

Hvilken type hus har du?

Velg en fasadebelysning som passer husets formspråk. Et enetasjes hus og en slett fasade med veggpartier kan benytte en takfotbelysning, mens et hus med utstikkende detaljer som vinduskarmer i tre kan skape problemer for takfotbelysningen, ettersom det ofte oppstår skygger som kan virke harde. Plasseringen er viktig. Belys heller kun veggpartiene og skap en ujevn cc-avstand fremfor en jevn cc-avstand med harde skygger. Tenk på hvordan lyset faller.

Hvordan ser hagen ut?

Er det f.eks. beplantning som kan belyses? Trær, blomsterbed eller kanskje en mur? Utnytt de vertikale overflatene til å «bygge et rom» ved hjelp av lys.

Hvilke innvendige materialvalg er gjort, f.eks. farger, vegger og gulv?
Husk at mørke farger absorberer lys, mens lyse farger reflekterer. Et rom med mørke farger kommer aldri til å oppleves like lyst som et hvitmalt rom. Hvis du har et mørkt gulv, kan det være lurt å lyse opp veggene hvis disse er lyse for at rommet skal oppleves som lyst.

Hvilken type innvendig tak er benyttet (skråtak/plant)?
Husk at man i plane tak lettere kan tilpasse lyset etter vegger eller gangområder, mens det til skråtak passer bedre med en jevnere plassering. I et skråtak må downlightene kunne vippes like mye som takets helning, slik at det er mulig å vende lyset rett ned.

Hvilken takhøyde har rommene?
Med høyere takhøyder kreves det kanskje en sterkere downlight, mens det ved svært lave takhøyder like over 2m kan være fornuftig med en bredere stråle og/eller svakere downlight. Alt dette påvirker valget av belysningsløsninger. I neste trinn er det smart å tenke gjennom følgende:

Hvilken fargetemperatur skal belysningen ha (LED)?
3000K, som gir halogenkarakter, eller en enda varmere tone, 2700K, som gir glødelampekarakter?

Hvilken form vil du ha på armaturene?

Firkantede, runde eller en blanding?

Hvor er det behov for arbeidslys og allmennlys?
Gå gjennom rom for rom og tenk over hvor det er behov for lys.

Er det noen detaljer i huset du ønsker å belyse?
Gå gjennom rom for rom og se om det er noe spesielt du ønsker å fremheve ved hjelp av lys.

Hvilken type styringssystem ønsker du?

Enkelt system med knapper/dimmere eller noe mer avansert? Hvis du velger en form for styringssystem, er det viktig at styringssystemet og belysningen er kompatible.
Ikke alle armaturer egner seg for badstue på grunn av den høye temperaturen, men vi har armaturer som er spesialkonstruerte for badstuen, og som kan benyttes til å få både et godt stemningslys og et godt vaskelys. Vi selger både små LED-downlights og fiberbelysning til taket og LED-lister til bak ryggstøttene og under benkene som er godt egnet til badstuen. Husk at lysgiveren til fiberbelysningen og omformerne til LED-listene skal monteres i et tilstøtende rom med normal romtemperatur.
På badet må man ta hensyn til våtromsklassifiseringen når belysningen planlegges. Enkelte soner på badet krever en høyere IP-klasse enn IP21, og hvis hyllen kan bli utsatt for fukt, er det behov for det også her. Se gjerne delen om krav til IP-klassifisering under Kunnskap/IP-klasser og velg deretter en armatur som har den IP-klassen du trenger.

Hvilken armatur du kan benytte, avhenger av hvor mye plass du har over undertaket. Mange av våre LED-armaturer er lavtbyggende og får plass i vanlig lavtbyggende bokser.

Dermed trenger du ikke noen boks over (så lenge de ikke plasseres i et isolert tak, da er det alltid behov for en boks). < De er generelt mindre i diameter og gir mindre lys, noe som medfører at det trengs flere for å komme opp i en viss lysmengde sammenlignet med større downlights.

Ja, vi har enn så lenge en produktserie med bevegelsessensorer. Den heter Moon og fås i diameterne 255mm og 320mm, og egner seg utmerket til f.eks. bad/toalett, lager, garasje, vaskerom, trappehus m.m. Den er i tillegg IP54 og kan monteres utendørs.

Per i dag har vi ingen digital bildebank for høyoppløste bilder. Hvis du trenger høyoppløste produktbilder, kan du kontakte markedsavdelingen vår. Du finner kontaktopplysninger under Om oss / Ansatte.
Du kan fritt benytte våre produktbilder til personlig bruk. Kontakt markedsavdelingen vår hvis du ønsker å bruke produktbildene våre i kommersiell sammenheng. Du finner kontaktopplysninger under Om oss / Personale.

Miljøbildene våre skal under ingen omstendigheter brukes uten vår godkjenning.
Logotypen vår kan lastes ned under Om oss / Presse. Der finner du forskjellige versjoner av høyoppløste logotyper.

Ta kontakt med markedsavdelingen vår. Du finner kontaktopplysninger under Om oss / Ansatte.


Ta kontakt med markedsavdelingen vår. Du finner kontaktopplysninger under Om oss / Ansatte.

På hjemmesiden vår finner du alltid nyhetene våre. Du kan også registrere deg for nyhetsbrevet vårt, slik at du automatisk får nyheter med jevne mellomrom. Nyhetsbrevet finner du under Om oss / Support. You can always find the latest news on our website.

Følg oss gjerne på Facebook, www.facebook.com/hidealite

Logo

Innstillinger for informasjonskapsler for hidealite.com

Informasjonskapsler hjelper oss med å forbedre din opplevelse med oss. Så for å kunne analysere trafikken, håndtere påloggingsinformasjon, tilby deg personlig informasjon og for at grunnleggende funksjonalitet skal fungere på nettstedet, må vi bruke noen informasjonskapsler.

Nødvendige informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedet skal fungere og kan ikke slås av i systemene våre. De brukes vanligvis bare som svar på handlinger du har utført i forbindelse med en serviceforespørsel, for eksempel når du angir personlige preferanser, logger inn eller fyller ut et skjema.

Analyse og måling

Disse informasjonskapslene lar oss telle antall besøk og trafikkilder, slik at vi kan måle og forbedre nettstedets ytelse. De hjelper oss med å vite hvilke sider som er mer eller mindre populære og hvordan besøkende navigerer rundt på nettstedet. Informasjonen som disse informasjonskapslene samler inn er samlet og derfor helt anonym. Hvis du ikke tillater disse informasjonskapslene, vet vi ikke når du har besøkt nettstedet vårt.

Markedsføring

Disse informasjonskapslene kan legges til av våre partnere. De kan bruke dem til å lage en profil av deg, basert på dine interesser, for å vise deg mer relevant informasjon. De lagrer ingen personlig informasjon - bare informasjon om nettleseren din og enheten. Hvis du ikke godtar disse informasjonskapslene, får du en mer generell og mindre tilpasset brukeropplevelse.