Mielestämme valaistuksessa on kyse tilan korostamisesta ja valon kohdistamisesta pinnoille, joissa sitä tarvitaan. Olemme laatineet valaistussuunnittelun pikaoppaan avuksi arviosta valaisinten lukumäärästä riittävää yleisvalaistusta varten. Laskelmia on pidettävä suuntaa antavina. Alla mainittuja asioita seikkoja on hyvä ottaa huomioon, kun suunnitellaan valaistusta uudiskohteeseen tai remontoinnin yhteydessä.
Minkä tyyppinen talo teillä on?
Valitkaa sellainen julkisivuvalaistus, joka sopii talon muotokieleen. Yksitasoiseen taloon, jossa on tasainen julkisivu seinäosineen, voi sopia räystään alapuolinen valaistus, kun taas talossa, jossa on ulkonevia osia kuten puiset ikkunankarmit, räystään alapuolinen valaistus voi helposti tuottaa varjoja, joita ei pidetä miellyttävinä. Sijoittelu on tärkeää. Valaise mieluummin vain seinäosat ja vaihtele valaisinten välimatkaa, jotta vältyt varjoilta. Mieti miten valo lankeaa.
Miltä piha näyttää?
Löytyykö pihasta ja puutarhasta ehkä valaistavaa kasvillisuutta? Puu, kukkapenkki, kenties jopa lauta-aita tai muuri? Rakentakaa pystysuorien pintojen ja valon avulla pihaan “tiloja”.
Mitä materiaaleja sisätiloissa on käytetty, esimerkiksi värit, seinät ja lattiat?
On hyvä tietää, että tummat värit imevät valoa ja vaaleat pinnat heijastavat valoa. Tummasävyistä huonetta ei saa koskaan valaistua niin valoisan tuntuiseksi kuin vaaleaa huonetta. Mikäli huoneessa on tumma lattia, voi olla fiksua valaista seiniä, jos ne ovat vaaleat, ja näin luoda vaikutelma valoisasta huoneesta.
Minkälainen on sisäkatto (kalteva/tasomainen)?
Ota huomioon, että tasaisten kattojen kanssa on helpompaa sovittaa valon kulku seinien tai portaikkojen mukaan, kun taas kaltevat katot vaativat valaisinten tarkempaa sijoittelua. Kaltevien kattojen tapauksessa alasvaloa tulee kallistaa katon kallistuskulman verran, jotta valo saadaan tulemaan kohtisuoraan.
Mikä on huonekorkeus?
Mikäli huonekorkeus on suuri, voidaan tarvita voimakkaampia alasvaloja, kun taas hyvin matalilla huonekorkeuksilla, hieman yli 2 m, saattaa olla eduksi käyttää laajan valokeilan ja/tai heikompia alasvaloja.
Kaikki nämä vaikuttavat valaistusratkaisujen valintaan. Seuraavaksi kannattaa pohtia näitä asioita:
Minkälainen värilämpötila valaistukselle halutaan (LED)?
Värilämpötila 3000K tuottaa halogeenien kaltaisen valon. Lämpimämpi sävy, 2700K, on lähempänä hehkulamppuvalaistusta.
Minkä muotoisia valaisimia halutaan?
Kulmikkaita, pyöreitä vai molempia?
Missä tarvitaan työvaloa ja missä yleisvaloa?
Käy läpi huone huoneelta, ja pohtikaa missä ja milliasta valoa tarvitaan.
Onko talossa joitain yksityiskohtia, joita halutaan valaista?
Käy läpi huone huoneelta, ja pohtikaa onko sellaisia kohteita, jotita haluat tuoda valon avulla esille.
Minkälaisen valojen ohjauksen haluat?
Joko perinteinen katkaisija/himmennin, vai jotain kehittyneempää? On huomioitava se, että ohjausjärjestelmä on yhteensopiva valaistuksen kanssa.
Hyödyllisiä linkkejä:
Valaistussuunnittelun pikaopas
Kodin valaistuksen esite
Inspiraatio-sivut